Маймунската шарка в повечето случаи протича леко, казаха експерти

Маймунската шарка в повечето случаи протича леко, казаха експерти© Reuters

Маймунската шарка не е силно заразна, при някои протича леко, нужно е той да се самоизолира за около месец. При други – особено малки деца и младежи, които не са ваксинирани срещу вариола, бременни жени – има риск от тежко протичане. Това каза пред “Нова телевизия” епидемиологът Христиана Бацелова.

Заболяването се предава по въздушно-капков път. “Започва с висока температура, отпадналост, характерни са увеличените лимфни възли и обривите”, обясни лекарят. По думите й 1 на 10 души умира при данни от епидемии в Африка. След преболедуване на варицела не се изгражда имунитет към маймунската шарка. Ваксинираните срещу вариола биха били предпазени.

В повечето случаи заболяването протича леко, отбеляза пред Би Ти Ви имунологът Радостина Александрова. “Едно от предположенията е, че вирусът се е разпространявал скрито. 98% от случаите са регистрирани май месец, когато бяха открити и първите във Великобритания. Преди това никой никъде не е очаквал да срещне това заболяване”, каза Александрова.

“Това, че се разпространява повече в гей общносттаq означава, че вирусът е влязъл при тях. Но той може да се предаде на всеки и не трябва една група от хора да се сочи с пръст”, каза експертът.

По думите й, за да се предпазят, хората трябва да поддържат отлична хигиена и ограничаване на сексуалните партньори.

Вчера Министерството на здравеопазването съобщи, че в страната са потвърдени два случая на маймунска вариола. Повече за симптомите, тестовете и ваксините срещу заболяването четете тук.

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved