Ивайло Пенчев от “Уолтопия” се оплака от рекет от “София Тех Парк”

Ивайло Пенчев от “Уолтопия” се оплака от рекет от “София Тех Парк”© Велко Ангелов

Ивайло Пенчев

За рекет и изнудване от ръководството на “София Тех Парк” съобщи в профила си във “Фейсбук” директорът на компанията за производство на спортно оборудване “Уолтопия” Ивайло Пенчев.

Той разказва, че през 2018 г. тогавашното ръководство на държавното дружество е поискало да глоби фирмата, защото се е забавило да въведе сградата си в парка в експлоатация.

“Поискаха ни също така сума пари за разходи, които самите те са направили и продължават да правят на територията си и извън нея, за да поддържат ненужното си съществуване”, пише Пенчев, без да назовава нито едно име.

Ръководството тогава е сменено, но един от следващите директори на парка, отново неназован, заплашва фирмата с дело.

“И както си се прави рекет – казаха ни – ей тука ше ви заведем дело за стотин хиляди – нямаме избор, ако не го заведем има риск главния прокурор нас да ни погне, не че нещо сме лоши, ама така е в България. Но, ако не се дърпате, може да ви направим отстъпка, да си плащате по-малко от това дето сме поискали (ще се договорим) и няма да ви правим спънки и ше сме приятели. Това си беше мръсно, долнопробно, нагло, гнусно, безсрамно, престъпно изнудване”, описва Пенчев, който не приел предложението. Добавя, че е получил информация, че техпаркът и прокуратурата са “на Делян Пеевски”, така че нямало смисъл да се “хаби”.

След това ръководството на “Тех Парка” завежда две дела срещу “Уолтопия” за близо 600 хил. лева и сметките на компанията са запорирани през декември 2020 г.

Паралелно компанията инициира строителство на “ролглайдър” – електрическа количка, движеща се по тръба с шина, с която могат да се разглеждат различни места отвисоко от съответното трасе. Сред редица проекти по света е и построяването на трасе около сградата на “Уолтопия” в София Тех Парк, но от ръководството на парка, по думите на Пенчев, са създавани проблеми.

“По едно време шефът им, не му помня името, дойде на среща и ми предложи да ни съгласува ролглайдъра ако се откажем от делата, предадем се и започнем да си плащаме. Не се съгласих с предложението на човека, чието име не помня”, посочва Пенчев.

В крайна сметка на 27 февруари 2023 г. техпаркът е загубил първото си дело срещу компанията на първа инстанция и е платил разноските по него. На 19 юни същата година е загубил и второ дело на първа инстанция. Днес Пенчев съобщава, че делото е загубено и на втора инстанция.

“До момента техпаркът е осъден да плати към 44 000 лв. на “Уолтопия” като разноски по загубените дела. Това – без да сме предявявали иск за вреди и пропуснати ползи. Точно по същият начин техпаркът ще изгуби и на трета инстанция, ако отново обжалва. Ще прахоса още пари на данъкоплатците. И ще минат сигурно още 2 години. Междувременно, докато губеше делата срещу нас, техпарка заведе нов рекетьорски иск за 353 815 лева и 6 стотинки. Тези дни. Пак на същото основание – да им плащаме за още разходи, които са направили след като са завели първите дела”, пише той.

Обобщава, че паркът работи с капитал, събран от българските данъкоплатци, в размер на над 101 млн лв., а до 2022 г. е на загуба от близо 11 млн. Той е открит като първия научно-технологичен парк в страната и на Балканите през 2015 г. На откриването присъстват тогавашният премиер Бойко Борисов, както и президентът Росен Плевнелиев, а като основни цели на парка са анонсирани да задържи младите хора в страната и да постави основите за изграждане на икономика на знанието и иновациите.

“Тъжната истина е, че когато някой открадне много пари, той може да си купи симпатиите на много хора. И не са криви техпаркаджиите че харчат народна пара и стават все по-зловредни. Виновни сме си ние, че търпим данъците ни да бъдат прахосвани така безхаберно. А това е само един нищо и никакъв техпарк с някви мижави сто милиона за прахосване. Държавата ни е пълна с подобни схеми. Докато пиша тези редове, техпарка държи блокирани едни около осемстотин хиляди лева фирмени пари”, завършва Пенчев.

“Дневник” потърси и очаква позицията на “София Тех Парк” за представената информация в публикацията на Пенчев.

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved