За Ива Митева шансът за съставяне на четворна коалиция е 80-90%

За Ива Митева шансът за съставяне на четворна коалиция е 80-90%

© Надежда Чипева, Капитал

Председателят на последните два парламента Ива Митева от “Има такъв народ” заяви пред “Нова телевизия”, че шансът за съставяне на управленска коалиция след изборите на 14 ноември е 80-90%. Тя уточни, че тази коалиция най-вероятно ще е четворна и в нея няма да присъстват ГЕРБ и ДПС. Останалите партии, които според последните социологически изследвания ще влязат в парламента, са БСП, “Продължаваме промяната” и “Демократична България”.

По думите ѝ и четирите партии вече гледали в посока коалиция помежду им. Сближавали ги програмите им, както и научените уроци от грешките в досегашните опити за съставяне на кабинет. Тя каза още, че в предишните разговори за излъчване на правителство не е участвала и се надява сега да се включи активно.

Митева допълни, че е рано да се говори за името на премиера в такава четворна коалиция. Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков вече изрази готовност да поеме поста, но Митева подходи със скептицизъм.

“Силно изказване и желание е това. Не смея да твърдя, че това е най-добрият вариант предвид целия казус около това лице”, каза Митева, припомняйки казуса с канадското гражданство на Петков. Според нея с този случай “има опасност да бъде застрашена правна сигурност и всички заинтересовани могат да заявят претенции” заради подписваните от бившия икономически министър документи.

Митева посочи настоящият служебен премиер Стефан Янев като едно приемливо за всички партии име. Тя го описа като диалогичен, балансиран и умерен човек, с който може лесно да се работи.

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved