За едни прокуратурата е бухалка, за други – пухена възглавница

За едни прокуратурата е бухалка, за други – пухена възглавница© Велко Ангелов

Сигналите срещу главния прокурор в Министерството на правосъдието са началото на лавина, която ще го засипе.

Пред БНР адвокат Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи, коментира предстоящите промени по отношение на прокуратурата и сигналите срещу главния прокурор. “Дневник” публикува акцентите от интервюто му.

Сигналите, които пристигат за главния прокурор Иван Гешев и се обработват в Министерството на правосъдието, са началото на лавина, която ще го засипе.

В парламента трябва да положат сериозни усилия в избора на съдебен инспекторат, който да си върши работата, а не да е безплатна притурка на Гешев. След това да се види какво може да се направи с избора на един читав Висш съдебен съвет. След като Гешев е назначен от Бойко Борисов и Цацаров, а те в момента са с отслабени позиции, в битката си за оцеляване главният прокурор може да разчита на себе си и на 5-6 души около себе си.

Разследването за магистрала “Хемус” към момента е 90% провалено благодарение на действията на прокуратурата. Тя за едни е бухалка, за други е пухена възглавница, върху която да спят спокойно.

Когато се правят промени, свързани с прокуратурата и начина ѝ на функциониране към настоящия момент, би трябвало да отчитаме и факта, че не след дълго прокуратурата ще бъде прокуратура след Гешев.

Не мисля, че закриването на специализираните съд и прокуратура може да доведе до нещо лошо за съдебната система. По начина му на функциониране през последните 10 години този съд е доказал несъстоятелността си.

Нека не обръщаме внимание на смешния плач на Гешев, че като се закрият специализираните структури, престъпниците щели да играят Дунавско хоро и да пият шампанско. В специализираните съд и прокуратура има една крайно непочтена игра с мерките за неотклонение.

За да не се превърне в бухалка за сега управляващите новата КПКОНПИ, трябва много внимателно да се изработят законовите текстове.

Нормално е практикуващите юристи да участват в обсъждането на предстоящите промени на законодателството, но мисля, че е хубаво да се осигури участие и на прокурори, които не са зомбирани от Гешев.

Предложението МВР да получи повече самостоятелност при разследването – това е възможно решение на някои проблеми, които съществуват в момента в досъдебното производство. Още повече че и в миналото, и сега в закона има някои текстове, които са близки до това.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved