Германия не е готова за война с Русия, смята германски евродепутат

Германия не е готова за война с Русия, смята германски евродепутат© DW

За Сергей Лагодински спирането на убийствената война срещу украинския народ е първостепенен приоритет

За много хора в Германия войната е нещо, което се случва другаде, казва евродепутатът Сергей Лагодински. Що се отнася до опасността от война с Русия, Германия трябва сериозно да подобри отбраната си, настоява представителят на Bündnis 90/Die Grünen в Европейския парламент.

В различните европейски държави напоследък се чуват немалко гласове, които предвещават голяма европейска война с Путинова Русия. Германия готова ли е за такава война?

Не съм сигурен, че Германия е готова за война и това би трябвало да се промени. Все пак е по-добре да се говори за готовност за защита, а не за война – за възможността да се защитиш или да защитиш тези, които са нападнати. В момента това буксува, въпреки изливането на 100 милиарда евро, защото дългосрочна военна политика не може да се построи на сто милиарда. И времето е друго, и цените. Освен това липсва разбирането, че реалността в Европа се е променила. За хората от моето поколение войната винаги е била нещо, което се случва другаде. И никога не е ставало дума за собствената отбрана. В Германия това все още не се е променило, защото тя не се е сблъскала с непосредствена опасност – за разлика от Полша.

Дали Германия ще се притече на помощ на Полша или на балтийските страни, ако бъдат нападнати от Путин?

Надявам се, но този въпрос се състои от две части. Дали Германия изобщо ще може да помогне, разполага ли с необходимите ресурси? От медиите знаем, че махалото на мобилизационната икономика буксува, производството на необходимите оръжия и боеприпаси още не е организирано. Второто нещо е разбирането, че имаме морален дълг да помогнем на съседите си. Според мен това още не е осъзнато и трябва да се работи по въпроса. Става дума за разбирането на концепцията за сигурност, която трябва да включва не само военните аспекти, но и психологическите, и икономическите, и санкциите.

През това време Путин продължава да произвежда оръжие, да унищожава градове, да избива украинци. Санкциите функционират ли?

Една от целите на санкциите беше изолацията на Русия, а те не я постигнаха. Руската страна няма нужда от изключително точни оръжия, понеже тяхната цел не е да стрелят точно, а просто да разрушават, за което нямат нужда от западни чипове. Все пак санкциите дадоха ефект – благодарение на тях стана ясно, че е ненормално да се работи с този режим. Другото нещо е, че Русия просто спря да бъде част от западния цивилизован технологичен свят.

Затова сега дружи с Бразилия, Индия и Китай. Но всичко изглежда наред.

Щом това удовлетворява руското общество, значи това е траекторията на по-нататъшното развитие. Всяко общество самó избира съдбата си, но на обществото трябва да му се покаже, че това си има съответната цена. Русия като държава загуби уважението на света, което е много тъжно за онези, които биха искали да гледат на нея по друг начин. Но всичко това е последствие не само от избора на Путин, а и на повечето граждани на Руската федерация. Смятам, че трябва да продължим със санкциите и да ги увеличаваме, за да помогнем на откритото гражданско общество в Русия, на тези, които са избягали или искат да напуснат страната, на опозицията, която се бори. Друг изход нямаме.

Мнозина на Запад говорят за умора от войната. Според вас възможно ли е скоро да започнат преговори между Москва и Киев?

– Засега не виждам сигнали нито от страна на украинското общество, нито от страна на украинското правителство, че са готови за такива преговори. В такъв случай единствената опция, която ни остава, е да поддържаме Украйна в нейната отбранителна война срещу Русия и да увеличаваме подкрепата. ЕС и Брюксел се занимават именно с това, въпреки Орбан и подобните нему, които са изпратени при нас с благословията на Кремъл.

2024 година ще бъде сложна, защото в Европейския парламент е вероятно да се стигне до завой надясно, определени тенденции има и в САЩ. Опасявам се, че дори Тръмп да не спечели тези избори, на Байдън ще му се наложи да намали помощта. Но това е мотивация за нас – за ЕС и за Германия. Неведнъж съм казвал, че щафетата трябва да се поеме. Ако ЕС гледа на себе си като на световен играч, смятам, че това е единствената ни съдба в мултиполярния свят.

А какво да се прави с Русия, след като Путин си отиде? Как могат да се възстановят отношенията?

Зависи от това кой ще е следващият след Путин. Има значение дали “династията на имперството” ще продължи, или ще дойде някой демократ. Новите лица винаги са шанс за обновление. Ако Русия започне да уважава своите съседи, а не да ги напада, мисля, че Западът ще може да започне да води преговори.

Но дори Русия да не напада никого, а диктаторският режим си остане, това ще устрои ли Запада?

Не мога да говоря от името на ЕС, но както знаем – световната общност често намира общ език с тираните. Самият аз никога не бих подкрепил това, но за мен непосредствената цел на тези месеци на борба е възстановяването на Украйна, на нейната цялост. Демократичното състояние на Руската федерация е втори приоритет. Първият е да бъде спряна тази убийствена война срещу украинския народ.

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved