ΗΠΑ: «Δομικά ανεπαρκές» το 7,5% των γεφυρών της χώρας

ΗΠΑ: «Δομικά ανεπαρκές» το 7,5% των γεφυρών της χώρας

Πολλά είναι τα ερωτήματα μετά την τραγωδία με τη γέφυρα Key Bridge στη Βαλτιμόρη. Τι προκάλεσε το «μπλακ άουτ» και την απώλεια πρόωσης στο Dali, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί ανεξέλεγκτα πάνω στον πυλώνα της γέφυρας. Και γιατί η γέφυρα κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος;

Υπάρχουν περισσότερες από 617.000 γέφυρες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επί του παρόντος, το 42% όλων των γεφυρών είναι τουλάχιστον 50 ετών και 46.154, ή το 7,5% των γεφυρών της χώρας, θεωρούνται δομικά ανεπαρκείς, δηλαδή βρίσκονται σε “κακή” κατάσταση.

Αυτό επισημαίνει μελέτη της ένωσης των Αμερικανών Πολιτικών Μηχανικών, που δημοσιεύθηκε το 2021.

Δυστυχώς, τονίζεται στη μελέτη, 178 εκατομμύρια διαδρομές πραγματοποιούνται καθημερινά μέσω αυτών των δομικά ανεπαρκών γεφυρών.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των γεφυρών της Αμερικής αυξάνεται στα 44 έτη, ο αριθμός των δομικά ανεπαρκών γεφυρών συνέχισε να μειώνεται- ωστόσο, ο ρυθμός βελτίωσης έχει επιβραδυνθεί.

Μια πρόσφατη εκτίμηση για το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των αναγκών επισκευής γεφυρών των ΗΠΑ, ανέρχεται σε 125 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι πρέπει να αυξηθούν οι δαπάνες για την αποκατάσταση των γεφυρών από 14,4 δισ. δολάρια ετησίως σε 22,7 δισ. δολάρια ετησίως, ή κατά 58%, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση. Με τον σημερινό ρυθμό επενδύσεων, θα χρειαστούν μέχρι το 2071 για να γίνουν όλες οι επισκευές που είναι σήμερα απαραίτητες και η πρόσθετη φθορά κατά τα επόμενα 50 χρόνια θα γίνει συντριπτική.

Η μελέτη υπογραμμίζει την αναγκαιότητα ενός συστηματικού προγράμματος για τη συντήρηση γεφυρών,  σύμφωνα με το οποίο η υφιστάμενη φθορά ιεραρχείται και έτσι εστιάζουν οι ειδικοί στην προληπτική συντήρηση.

Live οι εξελίξεις στη Βαλτιμόρη

Live – Βαλτιμόρη: Ειδικοί ανεβαίνουν στο σφηνωμένο στη γέφυρα Dali για να δώσουν απαντήσεις

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved