Кметът на София обяви 2 май за неучебен ден

Кметът на София обяви 2 май за неучебен ден



© Велко Ангелов

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден за училищата в София, съобщи пресцентърът на Столичната община.

Според Закона за предучилищното и училищното образование кметът на всяка община може да обяви до 3 неучебни дни в рамките на една учебна година за училищата на територията на общината. От началото на седмицата кметовете на Пловдив, Стара Загора, Хасково, Благоевград, Смолян, Плевен, Димитровград, Троян издадоха заповеди, с които обявиха 2 май за неучебен ден.

Така учениците ще почиват шест дни – от 1 до 6 май включително. 1 май е Денят на труда, който е официален почивен ден. По план 2 май трябваше да бъде учебен, а от 3 до 6 май е великденската ваканция на учениците.

“Обявявам датата 2 май 2024 г. за неучебен ден за училищата на територията на Столична община под надслов – Ден да опознаем София”, пише в заповедта на кмета.

“Целта е на този ден да се даде възможност на учениците да опознаят по-добре нашия град във връзка с годината, в която отбелязваме 145 години от обявяването на София за столица на България. На учениците и техните преподаватели ще бъде осигурена възможност да посетят безплатно Регионалния исторически музей в София и неговите филиали и Софийската градска художествена галерия”, пише в уведомлението на кмета до началника на Регионалното управление в София Ваня Кастрева.

Столичната община обяви 13 хил. свободни места в детските градини

Столичната община обяви 13 хил. свободни места в детските градини

Столичната община напомня, че заповедта не важи за детските градини и детските ясли, за които 2 май е присъствен ден.

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved