Антибиотик за лечение на пневмония е ефективен при летални стафилококови инфекции

Антибиотик за лечение на пневмония е ефективен при летални стафилококови инфекции© Reuters

Снимката е илюстративна

Антибиотик, който вече се използва в Европа за лечение на пневмония, е ефективен при смъртоносни стафилококови инфекции на кръвта точно толкова, колкото и най-мощният използван препарат, пише “Ройтерс”, цитирана от БТА.

Препаратът е произведен от швейцарска компания. Данните от клинични изпитвания в напреднал етап на антибиотика цефтобипрол са публикувани в изданието “Ню Ингланд джърнъл ъв медисин”.

Причинител на заразата е бактерията стафилококус ауреус (Staphylococcus aureus).

Еврокомисията препоръча увеличаване на производството на антибиотици

Еврокомисията препоръча увеличаване на производството на антибиотици

Проучването е показало, че антибиотикът изглежда също толкова ефективен, колкото и по-старото лекарство даптомицин при пациенти, страдащи от много упорития метицилин-резистентен стафилококус ауреус.

“Това е област, в която има истинска потребност” от нова терапия , казва ръководителят на проучването д-р Томас Холанд от Медицинския факултет на университета “Дюк”, като допълва: “Досега не е имало нов антибиотик, одобрен за бактерията, повече от 15 години.”

За целите на проучването 390 пациенти, хоспитализирани с усложнени стафилококови инфекции, са разпределени на случаен принцип да получават вливания с цефтобипрол или даптомицин.

Терапията е успешна при 69,8% от лекуваните с новия препарат и при 68,7% от тези с досега използваното лечение, показват данните от проучването.

Успехът се определя на базата на преживяемост, подобрение на симптомите, изчистване на бактерията от кръвта, липса на нови усложнения и липса на необходимост от прилагането на други антибиотици.

Стомашно-чревните проблеми са най-често срещаният страничен ефект и при двете лекарства.

Даптомицинът е най-скоро одобреният антибиотик за лечение на инфекции от стафилококус ауреус, преди повече от 15 години, твърдят изследователите.

“Въпреки многото работа в медицинската наука при сложните стафилококови инфекции все още има 25% смъртност в рамките на 90 дни, отбелязва в изявлението съавторът на проучването д-р Ванс Фаулър младши. “Нуждаем се от повече възможности за лечението им.”

През август компанията – производител на цефтобипрол, подаде молба за одобрение от американското Управление за контрол на хранителните продукти и лекарствата.

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved