Системата още не е подготвена за "най-голямата възможност" за яснота на COVID ситуацията

Системата още не е подготвена за "най-голямата възможност" за яснота на COVID ситуацията

© Надежда Чипева, Капитал

Здравната и образователната система в България не са подготвени с т.нар. бързи антигенни тестове, които директорът на Националния център и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев още миналата седмица определи като “най-голямата възможност” за повече яснота за разпространението на SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява болестта COVID-19 – бел. авт.). Това стана ясно от отговорите на представителите на Министерството на здравеопазването на въпроси на брифинг за COVID ситуацията в страната.

Що е то антигенен тест за коронавирус

Проф. Кантарджиев още от миналата седмица публично настоява на важността широко да се използват т.нар. антигенни тестове. Той обясни, че те струват около 20 лв. и резултат излиза за около десет минути. Проба за тях се взима както при PCR тестовете – от гърлото и носа. По думите му изследването може да се прави от лекари, медицински сестри, фелдшери в приемните отделения на болниците, от Спешна помощ, от личните лекари, както и в учебните заведения.

“Ако човек заразява, то този тест хваща”, каза Кантарджиев и обясни, че антигенните тестове не са толкова чувствителни колкото считаните за златен стандарт PCR изследвания, но са подходящи “да хващат първите случаи, за да се изолират”.

Като друг аргумент в полза на използването на антигенните тестове директорът на НЦЗПБ посочи прогнозата, че в близко бъдеще резултатите от PCR тестовете, които към момента излизат за около ден, ще се бавят повече заради разрастването на COVID епидемията.

“В момента обсъждаме дали тези тестове да ги приемаме за окончателна диагноза, както са PCR тестовете. С напредването на пандемията някои държави ги възприемат”, твърди проф. Тодор Кантарджиев.

Но системата не е готова

От отговорите на зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков и директора на “Пирогов” проф. Асен Балтов се разбра, че единствено в най-голямата спешна болница в страната са осигурени антигенни тестове. Министърът на образованието не взе думата, за да каже дали антигенните тестове за коронавирус се използват в училищата.

По думите на зам.-министър Бойко Пенков темата с антигенните тестове за коронаваирус е “важна тема от два дни, която обсъждаме”. По думите му се проверяват наличните средства, за да се осигури възможност за такива изследвания от Спешна помощ до края на годината. Пенков не посочи срок, в който тестовете ще започнат да се използват. Иначе по идея целта е “диагнозата да бъде изнесена до леглото на пациента, където отива спешният медик”.

Заместник-министърът каза, че очаква да се заделят около 1,5 млн. лв. до края на годината за антигенни тестове за коронавирус. Той обаче не коментира за възможността на личните лекари да правят такива изследвания.

В “Пирогов” имат антигенни тестове за изследване на коронавирус в спешното отделение и някои клиники, твърди директорът на болницата проф. Асен Балтов. Не стана ясно дали други болници в страната използват тази възможност за изясняване на заразата.

Проф. Тодор Кантарджиев каза пък, че Столичната регионална здравна инспекция е снабдила с антигенни тестове за коронавирус т.нар. координационен център в София. Той се намира в Инфекциозната болница в София и екипите на Спешна помощ карат там всеки (съмнителен за) COVID пациент, ако случаят не е спешен. На място консултират лекари и определят дали човекът да се лекува у дома, или да бъде настанен в болница.

За тестове, които разграничават между коронавирус и грип – тук
Чия е отговорността на COVID мерките – тук
Наказания за болниците при отказано лечение – тук

CosmoNews

Comments are closed.