Медици от "Спешна помощ" искат да работят постоянно със защитни облекла

Медици от "Спешна помощ" искат да работят постоянно със защитни облекла

Задължително всички да работим със защитно облекло, докато трае пикът на пандемията, независимо дали отиваме при пациент с COVID-19 или не. Защитното облекло трябва да се свали, когато се върнем от среща с пациент с коронавирус. За това настоя в интервю за Би Ти ВИ д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в Спешната помощ.

Тя настоя и медиците от “Спешна помощ” да бъдат често тествани, за да не се стига до това онези, които са носители на заболяването, но нямат ясно изразени симптоми, да се превръщат в разпространители на заразата сред своите колеги. “В момента тест се прави, ако не сме работили със защитно облекло с пациент, който в последствие е дал положителна проба за COVID-19 или ако сме имали контакт с колега, разболял се от COVID-19. Няма да е зле от време на време регулярно да ни тестват, за да се хващат заразоносителите”, каза тя.

Според нея би било добре, ако медиците от “Спешна помощ” разполагат с бързи тестове, с помощта на които да проверяват дали пациента, който преглеждат, е болен от COVID-19 или не. “Задъхваме се, работим в така да се каже военна обстановка – от една страна е вирусът, от друга страна – недоверието, незнанието, неразбирането и всичко това продължава 8 месец. Става все по-трудно да убедиш хората, че този вирус съществува и разболява все повече и повече пациенти”, коментира още тя.

CosmoNews

Comments are closed.