Коронавирусът в България: над 1 млн. души не обръщали внимание на мерките

Коронавирусът в България: над 1 млн. души не обръщали внимание на мерките

“Не сме дисциплинирани, в България около 1 млн. – 1.5 млн. души не обръщат внимание на мерките. Това са преобладаващо активни хора, които стават средство за пренасяне на инфекцията” – това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев в сутрешния блок на БНТ.

Според него медиците са се научили да лекуват по-добре COVID-19, смъртността спада, има по-адекватни протоколи за извънболничната и болничната помощ. “13% от заразените с коронавирус се хоспитализират, но много по-бързо нараства броят на заразените. В болница влизат хора, които са достатъчно тежки – с нужда от венозна медикаментозна терапия и такива, които имат нужда от обдишване. Здравната система все още се справя, легла можем да разкрием повече, но не може бързо да се реагира с кадровия състав”, каза лекарят.

Хората се държат като в детска градина, ако малко повече обяснявахме защо трябва да се носят маски, щеше да е много по-логично хората да спазват мерките, каза Симидчиев. По думите му трябва по-малко да се говори за цифрите, а много повече да се говори за това “Защо” се предприема дадена мярка.

В момента нямаме грипна обстановка, коментира още Симидчиев. По думите му температура под 38 градуса не трябва да се сваля медикаментозно, “защото това е естествен механизъм за оптимално действие на имунната система”.

CosmoNews

Comments are closed.