Животът след COVID отделението: няколко очаквани последствия и идеи за (само)помощ

Животът след COVID отделението: няколко очаквани последствия и идеи за (само)помощ

© Надежда Чипева, Капитал

Симптомите след прекаран COVID-19 понякога продължават с месеци, а органни последствия за белия дроб е възможно да има дори и при по-леки форми на заболяването. След изписване от лечебно заведение най-важна е ранната рехабилитация – така пулмолозите Коста Костов и Александър Симидчиев обобщиха пред “Дневник” характерните белези след изписване при пациентите, преминали през болнично лечение от инфекцията и непосредствените мерки след изписването им.

“Дневник” потърси специалистите – и двамата членове на функциониралия в продължение на няколко месеца миналата година Медицински експертен съвет към правителството, за коментар и съвети, след като читател се оплака, че заради претоварването болниците изписват пациенти без ясни насоки как да се грижат за възстановяването си и описа неотшумяващи в рамките на дълъг период след изписването симптоми като липса на обоняние, слабост, лесна уморяемост, световъртеж, обострена нервна система и др.

Влошено общо състояние за дълго

Поредно проучване наскоро показа, че коронавирусът оставя траен отпечатък върху здравето, а две трети от стигналите до болнично лечение пациенти, продължават да страдат от последващи симптоми месеци по-късно. “Най-често срещаните дълготрайни последствия от заразата са болки в мускулите, умора и психически смущения като страхове и депресии”, пишат учените в авторитетното медицинско списание Lancet, цитирани от “Дойче веле”.

Няма пациент с COVID-19, който да е бил на лечение в болница и после да се е възстановил напълно. Животът после е друг


д-р Стоян Монев,

български лекар, работещ в германския град Гютерсло

“Симптомите след боледуване от COVID-19, са повече като количество и по-необичайни в сравнение с традиционните есенно-зимни вируси”, обясни за “Дневник” проф. Коста Костов. По думите му наличието им може да продължи повече

от 12 седмици след началото на болестта

Пред медицинското списание “Medical Magazine” Костов разяснява, че при прекаралите по-тежко болестта, проследяването трябва да е по-тясно и на по-къси интервали – на първи, трети и шести месец, а при онази част от тях, която задържа оплакванията и промените – и за по-дълъг период. При тази категория болни се налагат периодични образни изследвания (на трети и шести месец), както и функционално изследване на дишането (бодиплетизмография с дифузионен капацитет),а при съмнение за белодробен емболизъм – пулмоангиография. Лабораторните изследвания са на по-заден план и нямат толкова тясна връзка с тежестта на органните промени.

При пациентите със сърдечни остатъчни промени се налага проследяване от кардиолог (ЕКГ, ехокардиография, ядрено-магнитен резонанс), при пациентите с неврологични прояви – специализирани изследвания на нервната система. Част от пациентите имат нужда и от психологична подкрепа.

Неврологични усложнения

“Наблюдаваме неврологични усложнения от COVID-19 с различна продължителност дори и месец след прекарана инфекция”, обобщава впечатленията си неврологът Ваня Денева пред Би Ти Ви в края на миналата година. По думите й неврологичните усложнения и симптоми при заболяването се разделят на три степени:

Най-леката е загуба на вкус и мирис, за които вече е доказано, че се дължат на неврологичен проблем, а не на локални промени.

Втората степен атакува съдовете на мозъчните обвивки и образува тромби.

Най-тежката е, когато коронавирусът преодолее кръвно-мозъчната бариера и проникне в тъканите на мозъка, причинявайки увреждания и усложнения, сред които и енцефалит.

Д-р Денева обобщи, че един от най-честите и дълго оставащи симптоми след прекаран коронавирус е бързата умора.

Промени в белите дробове

Опитът до момента сочи, че белите дробове са органите, които коронавируса най-често и най-директно засяга. Според пулмолозите Коста Костов и Александър Симдчиев най-често срещаното остатъчно увреждане е фиброзата, а рехабилитацията е от особена важност.

“Органни последствия за белия дроб може да има най-вече при по-тежките форми на болестта, но остатъчни симптоми са налични и при леко и умерено тежко протичане, което означава, че тежестта на протичане не е гаранция, че такива симптоми ще липсват след боледуване”, обясни за “Дневник” проф. Костов.

“При хора, при които имунната реакция вследствие на инфектиране с вируса протича по-тежко, остават изменения в белия дроб, известни като фиброза. Те могат да променят белодробната функция, т.е. белият дроб да започне да работи по-малко ефикасно”, обясни за “Дневник” д-р Симидчиев. Той обясни и важността на упражненията за дихателна рехабилитация, която помага белият дроб да възстанови максимално дихателните си обеми и скоростта на издишване. До средата на декември в Министерството на здравеопазването трябваше да бъде представен план за започване на програма за лечение и рехабилитация на последващите COVID инфекцията синдроми, но до този момент публично такъв не е обявен за приет и влязъл в сила.

Рехабилитация вкъщи

Наскоро Световната здравна организация (СЗО) обобщи препоръки за упражнения към пациентите, изписани от болница. Документът в помощ на домашната рехабилитация съдържа широк спектър от насоки – от преодоляване на проблеми с дишането, преглъщането и храненето, през възстановяване на физическата форма до справяне с хроничната умора, тревожност и загубата на памет и концентрация.

Брошурата, например, посочва

пет позиции, които облекчават затрудненото дишане,

както и техники как да се диша. Съветът гласи да се седне в удобна поза с опора на гърба, да се сложи едната ръка на гърдите, другата на стомаха да се вдиша през носа (ако не е възможно, през устата) и да се издиша през устата. “Опитайте да влагате минимално усилие докато правите това упражнение, вдишайте и издишайте бавно, отпуснато и равномерно”, гласи препоръката.

Посочва се, че упражнения не трябва да се правят навън, ако е студено. Ако и след изписването от болница е предписана кислородна терапия, то консултацията с лекар е задължителна, преди да започнат да се правят упражненията. Ако пък изписаният COVID пациент има трудности в придвижването, упражненията трябва да се правят в присъствието на друг човек.

Според брошурата хората трябва да правят упражнения с подходящото за тях ниво на трудност, като то се определя с тест за казване на изречение: “Ако можете да кажете изречението, но се налага да направите една или повече паузи, за да поемете въздух и дишането Ви е средно, до почти крайно тежко затруднено, то значи се упражнявате с необходимото ниво на трудност”. Съветът на СЗО е упражненията да се правят пет дни в седмицата в продължение на около 20-30 минути (ако е възможно), като времето може да се увеличава с по 30 секунди до една минута.

Цялото съдържание на брошурата можете да видите тук.

Лекарствена терапия

Нощното шкафче на пациент след изписването му от COVID отделение в болница

© Дневник

Нощното шкафче на пациент след изписването му от COVID отделение в болница

В писмото си до “Дневник” читателят, преминал през дълго болнично лечение от COVID-19, посочва още един проблем – че е получавал силни препарати, които не се спират изцяло след изписване, но не е получил инструкции дали и как да продължи да ги взима.

Проф. Костов потвърди, че приемалите кортикостероиди наистина не трябва да спират веднага след излизане от болницата. Продължават да се приемат и различни други лекарства, в зависимост от конкретния случай и нивата на увреждане. Най-общият съвет в този случай е да се търси консултация с личния лекар, а по негова преценка – със специалист, който да определи последващото лечение.

“Oпитвам се да избягвам универсални препоръки за лекарствена терапия след изписване на пациент. Заболяването, което се получава при различните хора, е изключително разнородно, както и усложненията и това се дължи на различната реакция на имунитета” – така д-р Александър Симидчиев отговори на въпрос на “Дневник” дали пациентите могат да подпомогнат с някакви медикаменти възстановяването си след лечение на COVID-19. Той допълни, че е противник на “безконтролното прилагане както на хранителни добавки, така и на антибиотици и на изписването им по шаблон”.

CosmoNews

Comments are closed.