В София се карат най-много автомобили сред градовете в ЕС

В София се карат най-много автомобили сред градовете в ЕС

© Юлия Лазарова

В София има повече автомобили от средното за големите градове на ЕС, сочи анализ на общинското предприятие “Софияплан”, съобщи БНР. Тенденцията е придвижването с автомобил в столицата да продължава да расте, докато пътуванията с градския транспорт намаляват.

В Столичната община се падат по почти 0.8 автомобила на всеки възрастен, докато средното ниво за големите градове в Европейския съюз процентът е около 0.5 на сто, сочи статистиката.

Според последните данни за новорегистрираните и дерегистрираните автомобили степента на моторизация е скочила от над 500 автомобила на 1000 души в края на 2016-та година, на над 660 през 2020-та, което е ръст с почти 30%.

За сравнение много от големите европейски градове имат нива на моторизация под 450 автомобила на 1000 души, се казва в доклада на “София план” за състоянието на транспортната инфраструктура в Столичната община.

Той е изготвен в рамките на подготовката на “Програма за София” – новият план за интегрирано развитие на Столичната община за следващите седем години. От доклада става ясно още, че придвижването с автомобил в София продължава да расте, докато пътуванията с обществения транспорт намаляват.

CosmoNews

Comments are closed.