България няма да участва в учение на НАТО заради заразени с коронавирус моряци

България няма да участва в учение на НАТО заради заразени с коронавирус моряци

© Георги Пауновски

България няма да участва в учение на НАТО в Черно море, заради заразени с коронавирус моряци, каза днес пред Би Ти Ви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов. Става въпрос за противоминното занятие “Посейдон – 21” .

Негови домакини на ротационен принцип са военноморските сили на България и на Румъния. Освен български и румънски военни кораби в учението участва и Втората постоянна противоминна група на НАТО.

“С цел да се избегне разпространението на заболяването по време на плаване и да се опази здравето на военнослужещите е взето решение екипажите на българските кораби да останат под карантина. Така при необходимост ще може да бъде оказана незабавна медицинска помощ на военнослужещите. Евентуално разпространение на СОVID-19 би попречило и на постигането на целите на учението”, уточняват от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Каракачанов уточни, че има пет човека от двата участващи кораба, които са позитивни на COVID-19. “Тъй като екипажите са заедно – те трябваше да останат под карантина. България ще се присъедини към това учение след 14 дни”, каза още военният министър.

CosmoNews

Comments are closed.