Балтийските страни заплашват да блокират фонда за възстановяване на ЕС заради жп проект

Балтийските страни заплашват да блокират фонда за възстановяване на ЕС заради жп проект

© Associated Press

Естония, Латвия и Литва са решени да си осигурят средства за високоскоростния жп проект, който ги свързва с ЕС, пише “Политико”.

Очакваше се Rail Baltica да получи 1.4 млрд. долара от дългосрочния бюджет на ЕС съгласно постигната от евролидерите през юли договореност. Европарламентът обаче е против да се обособяват средства за конкретни проекти, а Вилнюс, Рига и Талин имат нужда от гаранции.

“Политико” цитира изпратено от лидерите на трите държави писмо, според което лидерите искат от португалския премиер Антониу Коща, чиято държава е ротационен председател на ЕС, да увери, че в хода на сегашните преговори за финансирането за транспорт ще има място за проекта.

Всички държави в ЕС трябва да ратифицират договореностите, за да може еврокомисията да заема пари на капиталовите пазари и да ги разпределя като грантове нисхолихвени заеми. Това ще отнеме няколко месеца, ако трябва да се даде възможност парите да потекат към членките до лятото.

Балтийските държави са последните заплашващи спасителния пакет, след като Унгария и Полша обявиха планове да осуетят механизъм за обвързване на пари и върховенство на закона (но ЕС се справи с това препятствие).

В труден момент за Европа

При договарянето на фонда през юли евролидерите се съгласиха и да заделят 1.4 млрд. евро “за завършването на големи липсващи трансгранични жп връзки”, които да подкрепят “функционирането на единния пазар” и това се смята за препратка именно към Rail Baltica, след като за целта лобираха балтийските лидери.

Този проект би бил важна икономическа връзка както между държавите, така и с Варшава. За да бъдат разпределени средствата, обаче е нужно съгласие на европарламента в хода на отделни преговори по т.нар. Connecting Europe Facility. Инструментът финансира проекти в няколко сфери, а диалогът по темата тече в момента.

Според Мариан-Жан Маринеску от Европейската народна партия “не може да се заделят така средства в бюджета. Това не е нормалната процедура”. По думите му парите в ЕС трябва да се разпределят по процедура с конкурентен характер. “Мисля, че те вече знаят победителя от това състезание. Парите са за всички страни членки, трябва да се използват за всички страни членки.”

Балтийските страни обаче смятат, че парламентът не може да отмени решението на евролидерите от юли.

Този спор идва в момент, когато пандемията не се облекчава, а икономическата криза се задълбочава и средствата от фонда са жизненоважни. Затова еврокомисията “призовава страните членки да действат с ратификацията възможно най-бързо в интерес на гражданите на ЕС и е готова да подпомогне процеса”, цитира “Политико” думи на говорител на Брюксел. “Възстановяването не може да чака и трябва да направим всичко по силите си, за да направим така, че да стане бързо.”

CosmoNews

Comments are closed.