За първи път световен форум за изкуствен интелект включи публикация на българска ученичка

За първи път световен форум за изкуствен интелект включи публикация на българска ученичка



© Министерство на образованието

Единайсетокласничката Рени Паскалева от Първа частна математическа гимназия

Единайсетокласничката Рени Паскалева от Първа частна математическа гимназия стана първият български ученик в историята, който записва имената си сред авторите на статия в CVPR – най-авторитетната научна конференция за изкуствен интелект и компютърно зрение в света. Тя е съавтор на разработка, която позволява на машините да разпознават и създават по-реалистични изображения на човешки емоции. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН).

Рени е стипендиантка в лятната изследователска програма за ученици за изкуствен интелект (STARS) на Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Тя работи под ръководството на учени от INSAIT и университета ETH Zürich, като активно се включва в разработването на един от проектите, който впоследствие привлича внимание на световния форум и е приет за публикация.

Ученичката е носителка на бронзов медал от младежката балканиада по информатика, бронзов медал по информатика от Международната жаутиковска олимпиада и участва в отбора, който спечели първо място на Турнира на младите естествоизпитатели през 2021 г.

CVPR (Conference on Computer Vision and Pattern Recognition) е най-цитираният форум за изкуствен интелект и компютърно зрение в света и № 4 измежду всички научни сфери заедно със Science, Nature и New England Journal of Medicine. Всяка година стотици учени от цял свят кандидатстват за получаване на възможност да публикуват на конференцията.

"Просто роботи" или сложни алгоритми: един български ученик в света на изкуствения интелект

“Просто роботи” или сложни алгоритми: един български ученик в света на изкуствения интелект
CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved