Общината ще плаща 22.6 млн.лева за изгаряне на софийския боклук

Общината ще плаща 22.6 млн.лева за изгаряне на софийския боклук



© Максим Караджов

Обществена поръчка за изгаряне на софийския боклук обяви Столичната община. Стойността е 22.6 млн.лева и е за общо 195 хил.т преработен отпадък в RDF-гориво. Поръчката е с осем обособени позиции – от 5 хил.т до 60 хил.т. Срокът е за една година, смятано от 1 юни 2024 г.

София генерира годишно над 400 хил.т смесен битов отпадък, като 180 хил.т от тях трябваше да се изсушават и превръщат в RDF-гориво с по-висока енергийност от въглищата. За тази цел през 2015 г. бе построен Завода за механично третиране на отпадъци до с. Яна за 346 млн.лева, осигурени по ОП “Околна среда” и заем от Европейската инвестиционна банка.

Произвежданото RDF-гориво обаче се оказа с ниско качество – висока влажност и с примеси от камъни, метали и строителни материали. Циментовите заводи в страната, в чиито пещи трябваше да се изгаря RDF-а, отказваха да го горят с изключение на малка част във врачанския “Холсим”.
Без много шум преди няколко години Столичната община започна да заравя 90% от боклука на София в депо “Садината”, което е с капацитет 28 години, но сега, още на 7-та година, вече е почти запълнено и може да депонира отпадъци още само 20-28 месеца, предупреди неотдавна кметът Васил Терзиев.

Първата му задача след встъпването в длъжност беше да смени ръководството на завода в с.Яна и да изиска спешна програма за оздравяването му. Целта – да се подобри качеството на RDF-горивото, за да започнат да го приемат за горене циментовите заводи. Обявяването на поръчката е заради проявен интерес от тях, защото качеството вече е по-високо, обясни неотдавна новият директор на завода в с.Яна инж.Николай Савов. “Седем фирми проявяват интерес”, каза той пред медиите.

Проблемът е, че София е принудена да плаща над 22 млн.лева годишно за изгаряне на обработен боклук, за което са вложени средства. RDF-горивото трябваше да се изгаря в инсинератор на площадка в ТЕЦ-София и да дава енергия за отопление на 70 хиляди домакинства. Срещу изграждането на инсинератора само на два километра от центъра на столицата се надигнаха граждански протести. Столичната община от своя страна пропусна сроковете за усвояване на европейските средства и проектът безвъзвратно пропадна.

Сега Столичната община проучва вариант за печелене от изгарянето на RDF-а. Идеята е да се изгради инсталация за производство на синтетичен газ. Този вид гориво общината ще може да ползва за производство на електроенергия, на топлинна енергия и така софиянци да печелят от боклука си.

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved