Какво е известно и какво не за ареста на журналиста от Bird.bg Димитър Стоянов

Какво е известно и какво не за ареста на журналиста от Bird.bg Димитър Стоянов



© Юлия Лазарова

Димитър Стоянов

Журналистът от разследващия сайт Bird.bg Димитър Стоянов е бил задържан за 24 часа за хулиганство и заплаха с оръжие. Това съобщи МВР във вторник (23 април), няколко часа след като самият Стоянов написа във “Фейсбук”, че е бил нападнат на улицата.

Други официални детайли от страна на МВР няма. Потърсен от “Дневник”, адвокатът на Стоянов – Томи Младенов, заяви, че няма повече информация от вече известното.

Вътрешният министър съди журналисти за 65 хиляди лева

Вътрешният министър съди журналисти за 65 хиляди лева

Главният редактор на сайта Bird.bg Атанас Чобанов обвърза случая с подготвян от медията материал за зетя (съпруга на сестрата) на вътрешния министър Калин Стоянов. Миналата седмица стана известно, че Стоянов съди медията за 65 хил. лв.

Какво е известно

По свидетелства на Димитър Стоянов на 22 април той е бил нападнат в гръб и издран по главата, докато пазарувал. В пост във фейсбук профила му Стоянов не уточнява повече детайли за това кой е нападателят.

Той пише:

“Дори и когато си пазаруваш кротко, винаги се намира някой тъпак, който да те нападне, защото пазаруваш от магазин, който той не харесва. Ако не се уплашиш, ще избяга и после ще те нападне в гръб, ще те издере като гневна жена и ще обясни как ще те убие. А ти дори нямаш идея откъде ти е дошло. Още се чудя провокация ли е или идиот”, пише Стоянов.

От пост на главния редактор на медията Атанас Чобанов се разбира, че времето на инцидента е около 15 ч., а нападателят бил пиян.

По информация на “Дневник” след това Стоянов отива за участие в предаването “Алтернативата”. В резюме от участието му, публикувано на фейсбук страницата на медията, се разбира, че Стоянов е говорил за делото на Калин Стоянов срещу Bird.bg, както и за случващото се в Агенция “Митници”.

“Калин Стоянов ни съди, защото сме казали истината. За нас това е голям плюс – съди ни за всяко споменаване на името му. Става въпрос не само за статии, но и за Фейсбук публикации. За овластения г-н министър има премного данни за тежки обвързаности; беше посочен от бившия директор на “Вътрешна сигурност” като човек, срещу когото са текли две досъдебни производства – за опъване на чадър над трафиканти и контрабандисти”, е цитиран да казва Стоянов. От участието няма качено видео и не става известно дали журналистът разказва за нападението.

След интервюто Стоянов отива в “Пирогов”, за да си извади медицинско свидетелство. Там получава обаждане от полицейски служители от Пето районно управление, които му казват, че трябва да дойде даде обяснение, защото срещу него има подадена жалба.

Стоянов казва, че не може, след което полицейски автомобил е изпратен до “Пирогов”. На практика журналистът е задържан пред болницата и отведен в районното с полицейската кола. По думите на Атанас Чобанов телефонът и оръжието му (което било законно притежавано) са иззети, а малко по-късно през нощта домът на Стоянов е бил претърсен.

Версията на Чобанов е, че жалбата срещу Стоянов е била подадена от човек, представящ се за данъчен служител. Това предизвика и реакция от страна на шефа на Националната агенция за приходите Румен Спецов.

В официална позиция, разпратена от пресцентъра на НАП, се твърди, че конфликтът със Стоянов е бил за неправилно паркиране. “Заставам зад всеки честен и доблестен служител в НАП. Дейността на
приходната агенция е част от националната сигурност на страната и е недопустимо служителите й да стават обект на заплахи и агресия. Очаквам от органите по разследването да установят обективната истина по случая”, заяви Румен Спецов и призова да не се политизира случаят, каквито опити според него били правени през последните часове.

Какво не е известно

От изнесената от МВР информация не се разбира какъв е бил поводът за конфликта. От видеото, което нетипично за вътрешното министерство беше разпространено изключително бързо преди всяка друга официална информация (бел.ред. – клипът беше изтекъл първо през сайта на “24 часа”), се вижда само моментът, в който човек, който прилича на Стоянов, вади пистолет и го насочва към човек, който се приближава към него откъм гърба му.

Липсва яснота дали има други кадри, които да са били изрязани, за да е по-пълна картината на това какво се е случило. Бившият прокурор и правен съветник към “Антикорупционния фонд” Андрей Янкулов написа във фейсбук:

“МВР, чийто министър води гражданско дело срещу Димитър Стоянов за сериозна сума пари, публикува видеозапис от разследване на няколко часа, който представя Димитър Стоянов в негативна светлина пред обществото. Оставете останалото за ранния етап на разследването, всички версии, които трябва да се проверят с всички възможни доказателства, нашата приятелка “следствената тайна”, която не е нищо повече от момиче на повикване, и прочее. По-нагледен пример за работа на държавна институция в частна полза трудно може да се даде.”

Не се разбира и кой е човекът, с когото Стоянов е имал пререкания и дали е изпълнявал в момента на инцидента свои професионални задължения.

Не е известно и защо е бил претърсван домът на журналиста.

Стои открит въпросът и дали инцидентът е свързан по някакъв начин с обявеното от Чобанов разследване за зетя на вътрешния министър Калин Стоянов. Според публикация на Bird.bg, наречена “Шуригейт” Георги Шурелов, който е съпруг на сестрата на Стоянов, се е представял за данъчен инспектор и се е опитвал да рекетира търговец, за да не му напише акт. По случая е имало образувано дело, което е спряно през 2023 година, съобщава още медията.

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved