В стоманени хранилища: Как в Северна Германия складират излишната енергия от вятърните паркове

В стоманени хранилища: Как в Северна Германия складират излишната енергия от вятърните паркове

В северната част на Германия, където вятърът рядко спира, турбините от ветрогенераторите трябва да бъдат частично изключвани. В някои бурни дни те произвеждат повече енергия, отколкото може да се подаде в мрежата. Федерална провинция Шлезвиг-Холщайн изгражда високотемпературно хранилище, което да съхранява излишната енергия и да я превръща в топлина.

“Стоманата, която използваме за съхранение на енергия, е достъпна в целия свят, не съдържа редки вещества и не е опасна или токсична по никакъв начин”, обяснява Петер Корд, разработчик на хранилището.

Електричеството от вятърните турбини се използва за нагряване на стоманата до 650 градуса по Целзий. Ако е необходимо, топлината се освобождава за генериране на пара. Тя може да се използва за задвижване на машини, например. В този случай, точно до резервоара за съхранение, се произвеждат биохрани.

Но изплащат ли се стоманените хранилища? Едно струва между пет и седем милиона евро. В Германия все още би било по-евтино просто да се използва природен газ за производство на пара, както обикновено.

Хранилищата обаче може да бъдат важен елемент срещу климатичната криза.

CosmoNews

Comments are closed.

CosmoNews@2020. All Rights Reserved